Radíme, jak vybrat správný motor pro elektrokolo

5.3.2018

Řada z vás si těžko udělá představu o tom, jaký motor a s jakými parametry si pro e-bike pořídit. Připravil jsme proto pro vás jednoduchý přehled nejdůležitějších parametrů motoru, který vám výběr eketrokola v půjčovně či v prodejně velmi usnadní.

Ohledně motoru je to kroutící moment a výkon, což spolu přímo souvisí. Ty nejlepší mají parametry 250 W s kroutícím momentem až 90 Nm.

Motor pro elektrokola

Kroutící moment motoru

První důležitý parametr je tzv. kroutící moment, což je zjednodušeně vlastně síla, kterou motor vytváří a opačně u vás je to síla, kterou tlačíte na pedál vynásobený vzdálenosti pedálu ke šlapacímu středu.

Veškerá elektrokola certifikovaná na použití v silničním provozu mají ze zákona stanovený maximální rychlost na 25 km/hod a výkon motoru omezen na 250 W. Výrobci pak tedy soutěží v parametru maximální kroutící moment.

 

Právě kroutící moment a jeho hodnota by vás měla zajímat. Nejlepší motory uvádí 80 Nm, ojediněle až 90 Nm.

V překladu to znamená sílu, kterou vyvinete vy, pokud se postavíte na pedál a přenesete na něj část své váhy - 40 kg. Tato hodnota hovoří o síle, jakou vyvine elektromotor. V praxi je to klíčový parametr, který vás zajímá, chcete-li zrychlit a zabrat - některé kolo zabere více, jiné méně. Některé vás veze rychleji, aníž by jste šlapali s větší silou.

A toto právě charakterizuje kroutící moment - čím vyšší, tím pochopitelně lepší.

Chci elektrokolo rezervovat

Jak porovnat kroutící moment?

Každé kolo má však několik režimů, např. ECO, Sport a další. Tyto režimy ovlivňují maximální kroutící moment a tedy výkon, který vám kolo v daném režimu a čase dává. Chcete-li porovnat různá kola, vyzkoušejte obě kola v maximálním režimu a pak v ekonomickém. Teprve pak budete mít správnou představu o tom, jak je které kolo „živé“.

Výkon motoru u elekrokola

Vedle kroutícího momentu je důležitý parametr výkon motoru elektrokola ve wattech (W). V podstatě to úzce souvisí s kroutícím momentem, kde výkon představuje součin kroutícího momentu a času. K vaší představě, jaký dlouhodobý výkon vám kolo poskytne, si situaci zjednodušíme takto – průměrný, netrénovaný cyklista vyvine krátkodobě výkon okolo 2 W na 1 kg své váhy. Špičkový cyklisté jsou schopni dlouhodobě udržet 5 W/kg své váhy.

Příklad z praxe

Ve vašem případě, máte-li 70kg, tak při sportovní pohodové jízdě po rovině ze sebe vydáte přibližně 100 W, což je 1,4W/kg vaší váhy. Vaše rychlost se bude pohybovat okolo 15 km/hodinu. Použijete-li pomoc elektrokola o výkonu 250 W, můžete snížit svůj výkon na 50 W, a přestože polevíte ve svém úsilí na polovinu, evidentně zrychlíte na 25 km/hodinu – rychlost a baterie o kapacitě 500 Wh vám vydrží až 2 hodiny.

Tyto čísla prosím berte jako příklad - konkrétní dojezd by záležel na vaší hmotnosti, větru, povrchu silnice, teplotě ovzduší, stavu baterie, atd. Pro základní ilustraci to ovšem stačí.

Závěrem

Co se týče výše uvedeného komentáře k výkonu elektromotoru. Výše popsané parametry vám snadno pomohou v základní orientaci při výběru elektrokola. Bohužel, jen toto nestačí. Stejně a mnohdy důležitějším parametrem pro váš výběr je kvalita elektroniky, respektive systému vyhodnocování zařazené připomoci k nastavenému převodu, rychlosti kola a rychlosti vašeho šlapání a síle, kterou právě šlapete. Je to sofistikovaný systém, kde právě vyhlášené značky motorů mají toto nejlépe řešené.

Pokud vás prodejce zahrne pojmy, kterým nerozumíte, je přesně načase požádat o zkušební jízdu, kde si tento systém vyzkoušíte. Věřte, že pocit z jízdy z podřadného motoru ve srovnání se špičkovým vás dokáže odradit, nebo naopak doživotně nadchnout.

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat, nebo si elektrokolo půjčte a rovnou vyzkoušejte jeho možnosti.

Pohodově najeté kilometry vám přeje tým z půjčovny elektrokol E-bike rental