Pro koho je elektrokolo vhodné?

10.7.2017

Elektrokolo – málokterá věc má v dnešní době tolik nadšených příznivců a zároveň i zarputilých odpůrců. Napadá mě příměr, kdy se jeden rybář druhému, čistě sportovnímu, rybáři chlubí nebývale velikým úlovkem na chovném rybníku. Takto dopadnete, pokud se pochlubíte vášnivému cyklistovi svým 100 km výkonem na elektrokole.

Elektrokolo - Španělsko

Není cyklista jako cyklista

Dovolím si vám nyní prezentovat svůj názor na elektrokola…

Tedy, mám-li hodnotit přínos elektrokola pro cyklistu, který ročně najezdí 3 000 km a více, jezdí pravidelně a přitom až tak nezáleží na věku. Pro tento typ cyklistů nemá elektrokolo skutečně žádný přínos. Myslím osobní.

Pokud tedy nebudeme hodnotit jeho osobní přínos v podobě společného výletu s manželkou či s partou přátel nesdílejících jeho fyzickou zdatnost.

Tam elektrokolo řeší disproporce a může přinést radost z výletu i zbytku méně zdatných výletníků.

Chci elektrokolo rezervovat

Kdy se vám bude elektrokolo hodit? 

  • Lidé, kteří používají kolo ke své přepravě ve městech i na vesnicích. Tady je to tak jednoznačné, že není potřeba komentáře.
  • Skupina, která má ráda cyklistiku, ale fyzicky už na to nemá. U této skupiny bych se pozastavil a uvedl pár argumentů, které pokládám za podstatné. Myslím u skupiny lidí středního věku, kteří nepravidelně, ale zato rádi sportují, hlídají si životosprávu i svoji tělesnou váhu.
    • Pro řadu lidí je nereálné pravidelně, 2-3x týdně vyrazit na kolo. Navíc věk okolo 50 let a více s sebou nese problém kolísající fyzičky. Stačí týden bez tréninku a jsme zase téměř na nule. Námi vytčený výlet zvládneme, ovšem za cenu, že spalujeme pouze cukry. Tedy neudržíme se v aerobní frekvenci, při které spalujeme tuky. Tudíž naše představa, že cyklistickým výkonem shodíme nějaké to kilo, je absolutně lichá. Ano, krátkodobě si můžeme zvednout fyzičku, ale pokud se v brzké době na kolo nedostaneme, bylo to z pohledu snížení váhy a zlepšení fyzičky k ničemu.
  • Zamyslíme-li se nad reálným rádiusem cyklovýletu z našeho domova, zjistíte, že nemáte moc šancí objevovat nové terény, neb tolik variant není. Elektrokolo vám zásadně rozšíří rádius, ujedete podstatně větší vzdálenost a poznáte zákoutí, kam byste se museli přiblížit autem.
  • Evidentně je zábavnější se pohybovat v hornaté krajině spojené s výhledy než na rovinách. Zvládnout denní převýšení přes 1 000 výškových metrů je pro elektrokolo snadné.
  • Přiznejme si, že s přibývajícím věkem nás často přepadne lenost. Přinutit se k nějaké aktivitě je náročnější. V tomto je elektrokolo výborným pomocníkem, mentálně si prostě v okamžiku hledání výmluvy představíte maximální nastavení přípomoce motoru a vyrazit na projížďku je přitažlivější
  • Jen malé procento manželek je ochotno s vámi pravidelně vyrážet na kolo a vůbec připustit společný výlet či dovolenou na kole. A pokud se tak stane, málokdy máte z toho oba příjemný pocit. Elektrokolem se to změní, vyzkoušejte to a půjčte si pro ní Haibike. Bude jí to nečekaně slušet a věřte, že i bavit.
  • Můžete si nechat 100x něco doporučit, 100x si nechat stejnou věc pohanit. To nejlepší je si elektrokolo vyzkoušet. Ne na hodinu, ale ideálně na delší dobu a názor si uděláte sami.


Kdo nevyzkoušel, nepoznal...

Co závěrem? Osobně si myslím, že největším problémem je naše dosavadní vnímání sebe a okolí – je to čistě mentální problém. Přiznat si, že akceptuji pomoc v podobě elektromotoru. Řada z nás to vnímá jako svoji slabost, projev stáří. Určitě se setkáte s posměškem či hloupým komentářem. Bude to od lidí, kteří se ještě nesrovnali sami se sebou. Ti, kteří jsou v pohodě, vám to budou přát a tiše závidět.

Petr Prade, spolumajitel E-bike rental