Co byste měli vědět o baterii vašeho elektrokola

15.1.2018

Nejdříve pár obecných informací, které je dobře, aby uživatel elektrokola znal. Budeme se snažit při vysvětlování vyhnout zbytečně složitému popisu za asistence nic neříkajících technických výrazů, kterému by laik nerozuměl.

Elektrokolo - Španělsko

Dělení baterií

Dnes nejpoužívanější baterie pro elektrokola jsou Li-ion (tzv.  Lithium-iontové) a Li-Pol baterie (tzv. Lithium – polymerové). Nejběžnějším napětím je 36 V. Baterie Li-ion jsou dnes v převaze. Jinak velký rozdíl v těchto dvou variantách není. Druhá, Li-Pol baterie, má některé výhody, ale je náročnější na správné nabíjení. Uvádíme ji proto, že se s Li-Pol baterii můžete setkat.

Existují i další varianty, ale nejsou pro baterie pro elektrokola příliš používané a nemá smysl je uvádět.

 

Pokud budeme hovořit o bateriích do elektrokol, omezíme se v současnosti na lithiové baterie, které jsou nejvíce používané pro nejvýhodnější poměr cena/výkon.

Chci elektrokolo rezervovat

Výkon baterie u elektrokola

Nejlepší baterie, kterými se osazují dražší modely, jsou o kapacitě 500 Whod. Běžně se ale setkáte s 350 a 400 Whod. Nejrozšířenější jsou Lithio-iontové. Objevují se i vyšší kapacity, např. 750 Whod. Rozhodně se vyplatí sledovat vývoj na trhu baterii. Nano-technologie přináší nové možnosti, hovoří se o trojnásobné kapacitě při stejné váze baterie.

Jen pro zajímavost, právě Čech, žijící dlouhodobě v Americe, objevil využití nano-technologie při výrobě revolučních elektročlánků, ze kterých jsou baterie sestaveny. Nyní se realizuje mnoha miliardová investice u Karviné, kde se mají od roku 2019 vyrábět nové typy nanočlánků. Uvidíme, třeba brzo příjde řada i na baterie do elektrokol.

Cena a kvalita baterií

Na trhu je dnes velká řada výrobců elektrokol, daleko menší je již škála výrobců baterií do těchto kol a už jen pár samotných výrobců elektročlánků, z kterých je elektrobaterie sestavena. Zjednodušeně lze říci, že kvalita baterie je dána obecně známou značkou a následně cenou. Tak, jako se cena e-biku pohybuje v běžném rozmezí mezi cca 20 000 až 150 000 Kč, stejně tak se diametrálně liší cena samotné baterie, a to od cca 5 000 do 20 000 Kč.

Co tedy ovlivňuje cenu baterie?

Je to dáno typem elektročlánků, kapacitou baterie udávanou ve watthodinách, a především samotnou kvalitou baterie. Tou kvalitou je myšlena kvalita jednotlivých článků, z kterých je baterie sestavena. Výrobce, který tyto články vyrábí, je třídí do kvalitativních skupin na základě jejich proměření. Ty nejlepší pochopitelně prodává za nejvyšší cenu a ty špatné za nejnižší.

Návod, jak o baterii pečovat

Pokud eliminujeme neseriózní chování, je právě cena finální baterie daná cenou – kvalitou těchto článků. Prestižní výrobci elektrokol proto používají vyhlášené značky baterií a vyhýbají se tak neznámým a neověřeným značkám, které by baterie osazovali levnými, nekvalitními články.
Další vliv na kvalitu baterie má její elektronika.

Baterie pro elektrokolo a její výkon

Určitě byste měli mít představu o vašem výkonu, pokud šlapete a nabízenému výkonu elektrokola, který vám pomáhá. Pro orientaci v tom, jak vám elektrokolo pomáhá, je nutné registrovat dva parametry: Jak moc a jak dlouho vám pomáhá.

  • Jak moc – to charakterizuje výkon a kroutící moment, na motoru je uváděná hodnota výkonu ve Wattech a kroutícím momentu v Nm.
  • Jak dlouho – nám říká výkon baterie ve Watt-hodinách.

 

Příklad z praxe

Pamatujte

  • Mluvíme-li o baterii pro elektrokolo, máme zde jeden důležitý parametr – výkon ve Watthodinách.
  • Mluvíme –li o motoru, mluvíme o maximálním kroutícím momentu a maximálním výkonu ve Wattech.


Chcete vědět více? Máte chuť si půjčit kvalitní elektrokolo, než si ho pořídíte na stálo? Využijte půjčovnu elektrokol a vyzkoušejte ho třeba na dovolené s rodinou. Pro více informací nás neváhejte kontaktovat.

Mnoho najetých kilometrů v sedle elektrokola
přeje elektrokol E-bike rental