Ekologie a životní prostředí, elektrokola a další dopravní prostředky

30.1.2020

Ekologie a zájem o životní prostředí je pro mnohé lidi jedním z hlavních argumentů při výběru dopravního prostředku. Objevují se tak i dotazy, zda jsou ekologická elektrokola. Na toto téma sice nebyly prozatím zpracovány konkrétní studie, které by například srovnaly kola, elektrokola, motorky, automobily, elektromobily, auta na zemní plyn. 

Na ekologii a životním prostředí záleží

Každopádně věříme, že jednoho dne takováto studie týkající se ekologie a životního prostředí bude vypracována nějakou nezávislou vědeckou laboratoří. Pak budeme rádi mezi prvními, kdo se o ni podělí. Prozatím však musíme vycházet ze srovnávání a pozorování.

Ovšem nezapomínejme, že některé dopravní prostředky se používají k rekreaci, k přesunům z bodu A do B, dojíždění do práce. Někdy je lidé využívají z pohodlnosti. V konečném důsledku se ekologické myšlení projevuje v chování každého z nás.

Jízdní kolo

Díky vlastním silám se přesouváme po městech a na venkově. Někteří i stovky kilometrů. Bez debaty z dlouhodobého hlediska se jedná o velice ekologický způsob dopravy. Jízdní kolo stačí vyrobit jednou, za pár let se na něm vymění pneumatiky, pak řetěz, případně jiné potřebné části. Navíc se suverénně jedná o sportovní vyžití. Ale co když máte nějaký úraz, jste nemocní, nejste v dobré kondici a chcete či potřebujete vyjet na delší trať? Právě pro tyto případy je pro vás ideální volbou elektrokolo.

Elektrokolo

Elektrokolo je díky kombinaci vlastních sil a doprovodného elektromotoru stále populárnějším dopravním prostředkem. Díky němu se můžeme vydat mnohem dál, než by nás dovezly naše netrénované nohy. Prvotní zátěž pro planetu je podobná jako u jízdního kola. Vždyť základem je kolo. Navíc k tomu je potřeba vyrobit baterii, motor a řazení. Což je samozřejmě náročnější pro přírodu, ale pořád rozhodně méně než výroba jedné motorky/auta nebo jejich provoz. A navíc, ruku na srdce, kolik máte doma věcí s bateriemi (mobily, tablet, notebooky, ovladače, powerbanky…)? Z dlouhodobého hlediska je tedy elektrokolo pro přepravu jednoho člověka na dlouhé vzdálenosti, extrémně výhodné.

Mezi nejčastěji pokládané dotazy patří, jak je to se spotřebou elektřiny. Nabít baterii trvá 2 až 4 hodiny, a cena elektřiny za tento úkon jen 2 až 4 Kč. S tím získáte dojezd 20 až 160 km (dle typu kola, baterie, terénu, příšlapu, protivětru). Takže 1 km vás vyjde na pár haléřů. I výroba jednoho kousku rohlíku je ekologicky náročnější a stojí vás 3 Kč. A pokud baterii svého elektrokola nabijete například díky solárním panelům, tak dosáhnete naprostého souladu s ekologií.

A na závěr: představte si město, kde místo kolon aut, ve kterých sedí jeden až dva lidi, máte čistý vzduch a zástupy cyklistů jedoucích rychle do práce bez zapocení. Takový obraz se vám naskytne například v Amsterdamu.

Ekologická elektrokola

Motorky, auta a další

Je samozřejmé, že na kole se nedá jezdit pořád. Musíte převážet děti, prarodiče, nákupy, stěhovat. Zde je už jen na každém z nás, jestli raději pojede MHD, kde je ekologická stopa na jednoho člověka v přepočtu mizivá nebo vytočíte těch 200 koní pod kapotou. Jestli se projedete krajinou vlakem, nebo zkusíte vyhlídkovou jízdu po českých okreskách. V současnosti si život bez aut nedokážeme ani představit, ale dříve se lidé také nějak museli dopravovat.

Elektrokola si můžete i půjčit

Závěrem tedy lze říct, že pokud plánujete nějakou rekreační delší jízdu a nejste zvyklí na jízdu na kole nebo chcete zažít něco jiného než ježdění autem, pak jsou elektrokola ekologicky výhodná. A navíc si je můžete i půjčit. Tak udělejte něco pro své zdraví.

Chci si ho půjčit 

Máte dotazy?

Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.