Koupit, nebo půjčit? A na co si u elektrokola dát pozor?

5.10.2017

Přemýšlíte o elektrokole? Co byste měli vědět a udělat, než si kolo pořídíte? Nákup elektrokola není zrovna lacinou záležitostí, proto vám rádi poradíme, jak optimálně postupovat. Zcela prvním krokem by mělo být seznámení se se základními teoretickými informacemi. Tedy pročíst pár článků na internetu a pohovořit s kamarády, kteří zkušenost s e-bikem již mají. Následně doporučujeme si elektrokolo vypůjčit - nikoli na hodinu, ale ideálně na víkend. A nikoli neznačkové, levné, zjevně za zenitem - tedy vrak.

Než ho koupíte, půjčte si elektrokolo na víkend

Je výhodnější vyzkoušet kvalitní, dražší a novější. Ne však každá půjčovna nabízí vyšší řady značkových e-biků, což lze vzhledem k ekonomice pochopit. Proto si vyhledejte z nabídky tu půjčovnu, kde nezvítězil ekonomický pohled na věc. Teprve poté si ujasníte, co vám elektrokolo přinese ve vazbě na vaše očekávání. Tato zkušenost vám snadněji odpoví na otázku, které, za jakou cenu a jak vybavené elektrokolo je pro vás nejvhodnější. Budete lépe specifikovat vaše potřeby v návaznosti na nabízené řady kol s různým vybavením.

Prozradíme vám, co se zákazník zpravidla nedozví

Dojezd elektrokol

Pomůžeme vám rychle se zorientovat, budeme se vyhýbat odbornému názvosloví, nebudeme uvádět žádné konkrétní značky, nesklouzneme někam, kde se ztratíte.

Načerpáním těch opravdu základních informací se budete správně ptát a následně nejlépe sami rozhodnete, který výrobek je pro vaši konkrétní potřebu ten nejlepší a proč.

Chci elektrokolo rezervovat

Co je dobré vědět, než si elektrokolo koupíte

Bude proti vám stát prodejce a ten dobrý se vás bude ptát na vaše očekávání, potřeby a představu o elektrokole. Ti poučení už během prvních minut poznají, zda se jedná o odborníka, nebo o obchodníka „vypravěče“. Načerpejte proto základní teoretické vědomosti a vyzkoušejte si předem elektrokolo na několikadenním výletě.

Připravili jsme pro vás vyčerpávající seznam otázek, na které by vám měl být schopný prodejce odpovědět v návaznosti na konkrétní nabízené elektrokolo. Podotýkám, že se otázky týkají pouze prvků, které dělají ebike elektrokolem, tedy motorem a baterii.

Na co se u elektrokola zeptat?

Loňská sezóna nově v prodeji?

Nejdříve pár vět o zákulisí obchodu s elektrokoly. Ten do jisté míry funguje tak, že si obchodník objednává kola na příští sezonu. Vždy se drží jedné značky, která u něj dominuje. Má to vazbu na velikost odběru a ta má vliv na cenu. Tříští-li objemy, má horší nákupní cenu. Velkoobchody pak sumarizují poptávku na příští rok a samotní výrobci tak objednávají součástky u zpravidla čínských výrobců komponentů. Jakmile přichází sezona, obchodník fyzicky obdrží objednávku.

V praxi to znamená, že mu na sklad přistanou kola, které si objednal a o kterých předpokládal, že se budou prodávat. Byl by špatný obchodník, kdyby vám nabízel kolo, které nemá na skladě, nebo v kontingentu, který objednal. Nebo vás dokonce poslal ke konkurenci pro kolo, které by více splňovalo vaše požadavky. Nechci paušalizovat chování všech prodejců ve vazbě na tento fungující systém, nicméně je dobré, abyste o něm věděli.

Navíc současná poptávka výrobců elektrokol po kvalitních motorech je mnohem vyšší, než je výrobní kapacita. Následně tedy velkoobchody krátí dodávky obchodníkům. To má sekundární vliv na inovativní prvky - jinými slovy nejvyšší řady motorů se z roku 2017 na 2018 téměř nezměnily. Výrobce nestíhá vyrábět ty loňské, tak proč by si komplikoval situaci novou řadou. Mluvím o špičkových motorech značkových výrobců.

Na co se u elektrokola zaměřit

Šíře nabídky elektrokol je v současnosti obrovská, přes městská elektrokola, trekingová až po sportovní celoodpružená horská elektrokola.

Nyní se zaměříme výhradně na horská kola, určená do terénu, byť vlastní elektromotor a baterie fungují identicky. Nebudeme rozebírat vybavení kola – rám s vidlicí, šlapací střed, přehazovačku a další prvky. Zaměříme se na to podstatné, co dělá elektrokolo elektrokolem, tedy elektromotor a baterie

Zajímají nás 2 parametry:

  • Jak moc vám elektrokolo pomáhá, jak akceleruje. To ovlivníme volbou motoru.
  • Dále nás zajímá, jak dlouho nám bude elektromotor pomáhat. To ovlivníme výběrem baterie.

Co vám zpravidla neumějí prodejci vysvětlit, je vytvoření představy o dojezdu a přípomoci, kterou vám elektrokolo nabízí. Zkušební jízda po dobu několika minut, zpravidla na nejvyšší výkon a s plnou kapacitou baterie vám dá velmi zkreslenou představu. Já se o to pokusím v následujících článcích.

Jak dlouho vám bude elektrokolo pomáhat, to se můžete dočíst - existují orientační tabulky dojezdů. My se vám pokusíme nalít čistého vína.

Jak moc a jak dlouho vám elektrokolo pomůže? Rozeberme následující:

 

Nezapomeňte na brzdy

Jedinou věcí, o které bych se při výběru elektrokola kola zmínil a netýká se motoru a baterie, ale je specielně u elektrokola velmi důležitá, jsou brzdy. Je potřeba si uvědomit vyšší váhu kola, a tím daleko vyšší požadavek na brždění. Nižší řady brzd nemají šanci. Proto požadujte hydraulické brzdy, vyšší alespoň čtyřpístové řady, s větším průměrem kotouče – alespoň 160 mm a víc s kvalitnějšími destičkami. Je nepříjemné, pokud vám brzdy pískají, nebo se kotouč při každé neopatrné manipulaci ohne a při průchodu brzdovými čelistmi vydává nepříjemné zvuky. To vás pak nutí neustále navštěvovat servis, platit za rovnání kotoučů a výměnu destiček. Samozřejmě to není jediná věc, kterou při výběru kola řešit, ale o tom někdy jindy.

Zajímá vás o výkonu a dojezdu elektrokola více? Podívejte se na článek Jak naplánovat trasu s půjčeným elektrokolem, kde jsem pro vás připravil konkrétní příklady z mých tras. Chcete si kolo vyzkoušet na dovolené, než si ho pořídíte? Neváhejte nás kontaktovat.

Zdraví vás tým z půjčovny elektrokol E-bike rental