Je výhodnější si elektrokolo půjčit nebo zakoupit?

17.4.2020

Přemýšlíte nad koupí elektrokola a plánujete ho aktivně využívat? Nebo jste jen sezónní jezdci, ale rádi byste zkusili něco nového? Nebo spíše zvažujete, že se na elektrickém kole alespoň jednou projedete, abyste věděli, v čem je jiné než běžný bicykl? Ať už spadáte do kterékoliv skupiny, připravili jsme pro vás přehled pro a proti koupě i zapůjčení elektrokola.

Koupě elektrokola

Hlavním pozitivem pro koupi elektrokola je, že bude následně ve vašem výhradním vlastnictví a můžete na něm jezdit kdykoli a kamkoli, se vám zachce.

Další výhodou, třeba v porovnání s mopedem, je provozní cena (elektřina vs benzín), nemusíte platit povinné ručení apod.

A důležitým bonusem, který nesmíme opomenout, je zdraví. Zdraví vaše i vašeho okolí. Vy sportujete a okolí nedýchá zplodiny.

Jako hlavní nevýhoda se jeví vysoká pořizovací cena. Současně při pořízení elektrokola musíte počítat s potřebou pravidelných servisů. Ty jsou samozřejmě potřebné i u klasických bicyklů, ale pokud se pokazí něco na nich, cena opravy nebude tak vysoká jako u elektrokola.

S tímto souvisí i velké omezení toho, co si na kole můžete doma opravit sami. Dokud je vaše kolo v záruce, tak nedoporučujeme provádět jakékoliv zásahy v rámci baterie či elektromotoru. Neodborné zásahy se samozřejmě nedoporučují ani po záruce.

U elektrokola také musíte dbát na pravidelnou údržbu, správně jej zazimovat apod.

Výhody půjčení elektrokola

Zapůjčení elektrokola

Pokud vnímáte, že zakoupení elektrokola není cesta pro vás, pak můžete využít možnosti jeho zapůjčení.

Hlavní předností zapůjčení elektrického kola je, že nebudete mít vysoké finanční výdaje. Kolo si půjčíte pouze v případě, že se vám to bude hodit do plánu. Zaplatíte jen vypůjčené dny, jako když si půjčujete auto, chatu nebo kajak. Nemusíte se o nic starat, vše za vás řeší půjčovna.

U nás se pohybuje půjčovné od 550 Kč za den a za tuto cenu se svezete na špičkovém kole, které by vás stálo, pokud byste si jej pořizovali domů, až 100 000 Kč.

Koupě nebo půjčení?

Pro finální rozhodnutí je potřeba zvážit finanční investici, kterou chcete do elektrokola vložit, a také, jak často na něm plánujete jezdit. Koupit ekolo domů je výhodné, pokud budete jezdit většinu roku. Naopak zapůjčení je vhodnější, pokud plánujete výlety a vyjížďky pouze občas.

Rozhodně doporučujeme pro ty, kteří se již rozhodli pro nákup elektrokola si jej na víkend zapůjčit. Otestování kola před prodejnou na 30 minut vám neodpoví na otázku, které kolo vám nejvíce vyhovuje. Navíc, málokterá prodejna vás nechá otestovat několik verzí špičkových kol přímo určených pro vaši velikost ve verzích celoodpružené i bez a s různou úrovní vybavení, velikosti kol atd. Teprve po delší projížďce a bez časového presu si sami sobě nejlépe odpovíte, co vám skutečně sedí. Doporučení prodejce určitě vyslechněte, nicméně nikdy nevíte, zda vás dotyčný nenápadně vmanipulovává do kola, které potřebuje prodat.

Pokud byste si tedy chtěli třeba vyzkoušet o čem elektrokolo je dříve, než si jej zakoupíte, nebo si prostě udělat jinou sportovní dovolenou, můžete si půjčit elektrokolo u nás. Zapůjčení je možné v Praze, Brně, Hradci Králové, Liberci a Českých Budějovicích.

Těšíme se na vaši návštěvu!

Pro více informací nás kontaktujte, případně si pročtěte půjčovní řád .