Rozdíl mezi městským a horským elektrokolem

29.6.2020

Půjčení elektrokola na dovolenou

Setkali jste se už s pojmem městské a horské elektrokolo? Nebo jste si doposud mysleli, že elektrokola jsou všechna stejná, protože jejich motor vám pomáhá šlapat v jakémkoliv terénu? Připravili jsme přehled rozdílů mezi oběma typy. Zjistíte tak, proč je důležité si rozdílů všímat, a že nejen motor dělá ekolo.

Při koupi nebo půjčování elektrokol je důležité se prvně zamyslet, k jakému účelu budete e-kolo používat. Pro běžné ježdění po silnici ve městě (i mimo města), na nákupy, dopravu z bodu A do bodu B a obecnému cykloturismu nám bude zcela dostačovat tzv. městské elektrokolo. Pokud ovšem chcete vyrazit na náročnější terén, než kterými jsou silnice, plánujete vyrazit například do lesů či skalnatého terénu, pak byste měli vyrazit na horském e-kole.

Půjčovna elektrokol

Městské elektrokolo

Tento typ elektrokola využijete při přepravě v městském provozu, kde plynulost a rychlost jízdy ovlivňuje další účastníky. Jeho výbava je stejná jako u běžného kola, ovšem díky elektromotoru se vám snadněji bude udržovat rychlejší tempo. Zvláště pak oceníte pomoc při rozjezdu v křižovatkách.

Elektrokolo vám snadno pomůže přepravit i těžší nákup. Zde je však třeba během nákupu dbát opatrnosti a například využívat speciální stojany učené k zamykání elektrokol. Městské elektrokolo je také lehčí než jeho horský sourozenec, a proto se vám pojede v rychlosti nad 25 km/h snadněji. Jeho nižší váhu oceníte i v případech, pokud ho budete někam přenášet.

Kvalita komponentů odpovídá použití v běžném provozu, není třeba aby byly extrémně odolné, a tudíž pořizovací cena tohoto typu elektrokol je výrazně nižší než u náročnějšího horského ekola. Městská varianta je prostě univerzální dopravní prostředek, který využijete ve městě i mimo něj. Podtypem městského ekola je skládací ekolo, které se dá klidně přepravovat (ve složeném stavu) i hromadnou dopravou a zamykat třeba v práci ve skříni.

Půjčovna elektrokol Liberec, Brno, Praha, Hradec Králové

Horské elektrokolo

Jak napovídá jeho název, horské elektrokolo je vybaveno pro náročný terén, který nezná slitování s vybavením ani jezdcem. Je těžší, má specifické komponenty, které prakticky oceníte právě a jen při jízdě mimo silnice. Je vhodné pro milovníky adrenalinu, kteří se rádi baví, ale nechtějí vypustit duši při stoupání do krkolomných kamenitých kopců v lesích.

Komponenty horského ekola jsou odolnější, upravené pro trvalé namáhání, otřesy a v terénu se neopotřebují tak snadno jako jiné. Pořizovací cena odpovídá odolnosti výbavy a může být klidně i třikrát dražší než kvalitnější městské e-kolo. Použití horského kola mimo terén však přináší neuspokojení z jízdy, protože při vyšších rychlostech budete muset používat větší sílu a jízdní vlastnosti prostě nejsou přizpůsobené normálnímu popojíždění.

Křížencem mezi oběma výše zmíněnými typy je pak e-kolo crossové, které využijete ve městě i v lehčím terénu v přírodě.

Shrnutí

Pro běžnou jízdu a občasné vyjížďky do přírody rozhodně více využijete a vychutnáte městský typ ekola. Pro drsnější zážitky a jízdu těžkým terénem rozhodně oceníte horské e-kolo, toho je na silnice prostě škoda. Pro více detailů v rozdílech kol doporučujeme prohlédnout jednotlivá kola a nahlédnout na jejich použité komponenty.

Pokud si chcete vyzkoušet jízdu na horském kole, tak si můžete zapůjčit z naší nabídky elektrokolo značky Haibike. To je osazeno velmi kvalitními komponenty s tuhým rámem a v náročném terénu jej velmi oceníte.

Zdroje: Madejasport, Ivelo, Aktualne