Tipy na výlety na elektrokole

5.6.2020

Půjčovna elektrokol pro celou rodinu

Slunečné počasí, prodloužené víkendy a uvolněná opatření lákají cyklisty do sedel. Chcete vyrazit na výlet, ale všude v okolí jste již byli? Přináší vám několik tipů na výlety po celé České republice. Nasedněte na svůj (nebo půjčený) stroj a vyrazte poznávat kouty naší krásné republiky.

Čechy

Máchův kraj a Kokořínsko

Na sever od Mělníku, jen 40 km od Prahy se nachází chráněná krajinná oblast Kokořínsko jejíž součástí je také Máchův kraj. Její proslulé rokle, pískovcové věže, brány a jiné útvary vytváří scenérie, jaké nejsou v žádné jiné části naší vlasti. Rybníky, malebné vesnice, hrady Kokořín a Bezděz, zřícenina Ralsko či Máchovo jezero jsou velkými lákadly této krásné oblasti, kterou s pomocí ekola snadno zdoláte.

CHKO České středohoří

Jedna z nejrozmanitějších oblastí, co se týče živočišných i rostlinných druhů u nás. Navštivte například malebné Opárenské údolí, nad nímž se klene druhý největší obloukový most v republice, nebo zříceninu hradu Opárno. V Českém středohoří je značná stále se rozšiřující síť cyklotras, které vás provedou nejzajímavějšími vyjížďkami.

Orlické hory

Zde bychom vás rádi nalákali na hřebenovou vyjížďku s dechberoucími rozhledy. Právě díky elektrokolu vás výšlap v této kopcovité krajině potěší o to více. S jeho pomocí snadno zdoláte drobná převýšení nacházející se na této cestě. Na začátek 23 km dlouhé cyklotrasy v Šerlichu vás může dopravit i cyklobus z podhůří. Trasa vede i na horu Velká Deštná.

Cyklotrasy v Pošumaví

Javornická hornatina je lidmi málo dotčená a nachází se v ní dostatek zajímavých okruhů jak pro běžná, tak i horská elektrokola. Trasy jsou kruhovité (začínáte a končíte v jedné vesnici) a je vhodné je jezdit určitým směrem. Je třeba však upozornit, že je možné, že některé okruhy ještě nejsou označené a je třeba mít je přednahrané v GPS. Trasy začínají (a končí) v obci Javorník u Klostermannova pomníku. Nebo jeďte přímo na Šumavu na jedinou zdejší cyklostezku takzvanou „Šumavskou cyklomagistrálu”, která má 25 km a jako jediná projíždí Národním parkem Šumava.

Dovolená v okolí Liberce

Cyklo-inline stezka na Lipně

Provětrejte své ekolo na 11,5 km dlouhé cyklostezce na levém břehu Lipna. Na nenáročně trase si užijete výhledů na jezero víc než dosyta. Je celá položená mimo silniční provoz a úsek mezi Lipnem a Frymburkem je uměle osvětlen, a tak se na něm dá jet i v noci.

Jizerské hory a okolí Liberce

Rozhlédněte se do kraje z vrcholků Jizerských hor. Využijte síť cest, po kterých se v zimě prohání běžkaři, kdežto právě teď je ideální pro nás, cyklisty. Věřte, že propadnete síti cyklostezek zvané Jizerská magistrála. Dá se na ni dostat jednoduše přímo z Liberce, Jablonce nad Nisou, Desné nebo Bedřichova. Jde o zhruba 180 km různých cyklostezek, které jsou často rovné a vhodné i pro inline bruslaře.

Výhodou jsou zde určitě mapy na rozcestích. V oblasti Liberce je množství stezek, které prostě ocení všichni zapálení cyklisté. Prakticky si zde stačí vybrat směr a vyrazit.

Ještěd

Co vyrazit na výlet k proslulému vysílači na Ještědu? Vede pod něj hned několik cyklocest a z různých směrů. Stačí si vybrat. Pro mnohé mohlo být dříve zajímavé, že mají lanovku i pro kola, ale kdo vyrazí s ekolem, tak si užije výstup sám.

CHKO Lužické Hory

S možností navštívit sousední stát je to nyní špatné, ale až se situace vylepší, rádi bychom vám doporučili přejezd Lužických hor trasou, která vás částečně provede i přes kousek Německa. Po cestě potkáte i naše proslulé hraničního opevnění tzv. řopíky, a trasa je celkově vhodná pro zkušenější jezdce. Pokud chcete ochutnat alespoň část zdejší atmosféry, vyhledejte si vyjížďky v okolí Studené a Českého Švýcarska a odtud třeba na velmi zachovalou zříceninu Tolštejn. Většinu stezek v Lužických horách tvoří spíše lesní a polní cesty.

Dovolená na kolech v Jizerských horách

Morava

Moravský kras

V oblasti krasových podzemních nádher je kvůli ochraně přírody mnoho dopravních omezení. Naopak pro kola a elektrokola můžete využít množství cyklostezek a tras. Mírně kopcovitá krajina, jejíž cesty vás zavedou i do lesů a lánů polí, vás přivítá svým odvěkým klidem. Třeba si najdete i čas na návštěvu některých místních jeskyní či propasti Macocha.

Lednicko-valtický areál a Břeclavsko

Zámek v Lednici je jednou z dominant jižní Moravy. Několik skvělých cyklotras vás dokáže provést přes tento rovinatý kraj plný lužních lesů a hájů třeba na slovanské hradisko na Pohansku u Břeclavi nebo na druhou stranu do Valtic a dál do Mikulova mezi vinice.

Mikulov

V okolí tohoto hlavního moravského města vína najdete spoustu cest a tras, které vás provedou mezi vinicemi a vesnicemi. Nevynechejte ani jeho Svatý kopeček. Rozhodně byste měli vyzkoušet některou ze zdejších vinných stezek, ale pamatujte, že ani na ekolo alkohol v krvi nepatří.

Baťův kanál

Od Kroměříže až do Hodonína vede 80 km dlouhá cyklostezka, která prochází okolo Baťova kanálu. Projížďku si právě můžete zpestřit i tím, že na zpáteční cestu se necháte svézt speciálně upravenou lodí pro cykloturisty. Cyklostezku samozřejmě nemusíte sjíždět celou, ale určitě si užijete jakoukoli část této turistické tepny vedly vodního toku, zvláště když zjistíte, že skoro pořád jedete po rovině. A s elektrokolem si nebudete muset ani muset přát vítr do zad.

Slezsko

Stezka Radegast

Jihozápadně od Ostravy ze Studénky-Příboru si můžete dát až 88 km dlouhou trasu vedoucí nenáročným terénem. Je obousměrná a kruhová, takže na elektrokole to bude naprostá pohoda. Z některých míst uvidíte na přímo na Ostravu nebo Beskydy a na trase je mnoho „záchytných” hospůdek s infopanely o cyklotrase.

Ať už vyrazíte na kteroukoliv trasu, přejeme, ať si výlet užijete a poznáte krásná zákoutí České republiky. A pokud elektrokolo nevlastníte, napište nám. Rádi se domluvíme na zapůjčení.