Jak připravit elektrokolo po zimě

26.3.2020

Předtím než nasednete na své elektrokolo, ujistěte se, že mu věnujete potřebnou péči, která je po zimě více než žádoucí. Většina úkonů pro vás nebude nutností, pokud jste své kolo dobře zazimovali.

Některé úkony zvládnete sami v klidu domova. Ovšem pokud odhalíte něco závažnějšího, vyhledejte svůj servis, kde vám s případnými opravami pomohou.

jak_pripravit_elektrokolo_po_zime

Domácí údržba

Připravili jsme pro vás seznam jednotlivých úkonů, které byste měli provést, než se svým elektrokolem vyrazíte na výlety.

Baterie

V první řadě je potřeba zkontrolovat baterii a dobít ji. Baterie je prakticky nejdražší část kola, a proto byste se o ni měli nejvíce starat. I když nebudete elektrokolo používat, nezapomínejte baterii dobít alespoň jednou měsíčně, nesmí se vám vybít. Při nesprávném nabíjení zbytečně přicházíte o kapacitu baterie, což v praxi znamená, že vám nevydrží tolik, jako nová.

Řetěz

Pokud jej nemáte očištěný od zimy, tak to napravte hrubým kartáčem a pak řetěz naolejujte ideálně speciálním olejem na řetězy. Naolejovaný řetěz déle vydrží, nezrezaví a lépe se vám pojede. Zcela zásadní je znát míru opotřebení řetězu, což vám změří v každém servisu.

Pokud vlastníte měrku, můžete prověřit stav řetězu i sami. Pokud řetěz nevyhovuje, je zapotřebí ho vyměnit. V opačném případě riskujete, že vám opotřebovaný řetěz zničí pastorky. Jejich výměna je pak finančně výrazně náročnější než pouhá výměna řetězu. Pamatujte, že opotřebení řetězu u elektrokola je rychlejší než u kola běžného. Je to dané jeho celkovou vyšší hmotností a vyšším zatížení v tahu při maximální výpomoci elektromotoru.

Šrouby

Šroubům je potřeba věnovat pozornost věnovat průběžně, a nejen po zazimování. Přibližně každých 100 km zkontrolujte dotažení všech dostupných šroubů . Vibrace při jízdě a pohyb s otočnými částmi kola mohou některé šrouby uvolnit. Nedotahujte je však až na doraz, nechcete naopak strhnout závit šroubu. Zkontrolujte osu řídítek, a i jejich dotažení, pedály, střed, sedlo a sedlovku a další spoje.

Duše

Duše kola přirozeně časem mírně uchází. Po třech měsících odložení je tedy třeba zkontrolovat její nahuštění. Pokud doma nemáte pumpičku s tlakoměrem, budete si muset vystačit s pocitem, že je pneumatika plná (když ji silně zmáčknete palcem a ukazováčkem, neprohne se). Pokud budete hustit podle tlaku orientujte se podle hodnot na plášti i ráfku. Jsou zde vyznačeny minimální i maximální hodnoty! Tlak, do kterého dofukujete, přizpůsobte terénu, v jakém jezdíte, druhu a velikosti plášťů, svému stylu jízdy a své hmotnosti. Každý typ kola má svá specifika, tak se raději poptejte u svého prodejce. Dávejte si pozor, abyste duše nepřehustili.

Pokud si všimnete, že je ventilek mírně posunutý (tedy netrčí rovně z kola) je nutné duši vyndat a usadit ji správně. V opačném případě riskujete, že při prudkém brždění duši nevratně poškodíte. Oprava při utržení přechodu duše do ventilku je nemožná. Pokud máte s sebou pouze soupravu na opravu a nikoli náhradní duši, výlet si fatálně zkomplikujete.

Brzdy

Brzdy byste raději měli kontrolovat před každou jízdou , ne pouze po zimě. Pokud zjistíte, že začínáte brzdit až po výrazném zmáčknutí páčky brzdy, je na čase navštívit servis. U hydraulických brzd dochází po čase k zavzdušnění, popřípadě k mírnému úniku brzdové kapaliny. Je tedy zapotřebí hydraulický brzdový systém odvzdušnit a znovu natlakovat. Toto je práce pro odborný servis. Dále je zapotřebí překontrolovat stav brzdových destiček. Tady platí to samé, jako u řetězu.

U elektrokola dochází k výrazně rychlejšímu opotřebení vzhledem k brždění významně vyšší váhy. Toto lze zjistit vizuálně. Osobně doporučujeme brzdy rovněž nechat překontrolovat v servisu. Při této příležitosti je ideální nechat srovnat kotouče. Ty totiž, pokud nejsou rovné, často pískají. K poškození kotouče stačí například neopatrný transport, kdy opřete kotouč o předmět a ten jej vyhne z osy. Toto je choulostivější u kvalitních brzd s větším průměrem kotoučů. Právě ty jsou montovány vzhledem k potřebám ubrzdění těžkého elektrokola (často u vyšších řad).

Také si dávejte pozor, ať na kotoučové brzdy nedostanete mastnotu. Pokud se tak stane, neutralizujte kotouč alkoholem a očistěte materiálem k tomu určeným.

Čistota

Čistota je velmi důležitá, což platí i pro kolo. Čím častěji budete své kolo očišťovat (utírat od prachu a bláta, stírat nečistoty z vidlice a jiných spojů, čistit řetěz…), tím déle vám vydrží. Pod nánosy špíny se může spustit koroze, a to je už vážný problém.

Servisní pomoc

Elektrokolo se může dostat do stavu, kdy si nevíte s opravou rady nebo na ni nestačíte. V této fázi vyhledejte autorizovaný servis, ať máte jistotu, že se vašemu kolu dostane potřebné a profesionální péče.

Brzdy

Správné seřízení brzd vám může zachránit život. Jak bylo řečeno výše, jednoduché dotažení zvládnete doma dle návodu, složitější operace (zvláště pak u kotoučových brzd) nechte odborníkům. Navíc mají kotoučové brzdy při údržbě další nevýhody, jak bylo zmíněno výše.

Přehazovačka

Po čase se každá přehazovačka takzvaně rozhodí a je zapotřebí ji správně seřídit. Pokud odevzdáte elektrokolo do servisu, nezapomeňte požádat právě o seřízení přehazovačky.

Rám

Pakliže uvidíte praskliny na rámu, případně jiné defekty (rez, díry…) čeká vás servis. Sami bychom na elektrokole, které má viditelné poškození rámu nejeli, šance, že se v terénu něco pokazí, za to opravdu nestojí.

Elektronika, motor, baterie

Do nastavování a opravování přepínače rychlostí a vůbec celé elektroniky se doma vůbec nepouštějte, zrušili byste záruku. Raději se svým kolem zamiřte rychle do servisu, často vám vymění celé komponenty za nové, a ještě vše zkontrolují. To samé se týká motoru i baterie. Jakékoli podezřelé zvuky, přehřívání, vrzání pro vás vždy musí být znamení z kola sesednout, dovést ho domů a do servisu. Neriskujte.

Výplet kola

Stav výpletu zjistíte snadno sami, při protočení kola zjistíte výchylku. Nápravu ovšem nechte na autorizovaném servisu. Rozhodně nedoporučujeme náhodné dotahování drátů.

Šťastnou cestu

Doufáme, že vaše elektrokolo přežilo zimu bez problémů a přejeme mnoho šťastných kilometrů. A v případě, že budete na výletě někde autem a pak se budete chtít projet zdravěji, zastavte se v našich půjčovnách elektrokol. Zapůjčíme vám kolo na míru vašim potřebám.

Těšíme se na vás a přejeme jaro plné cyklistických zážitků.