Údržba elektrokola v zimě

16.1.2020

Zima si letos sice dala na čas, ale nakonec jsme se jí dočkali. Pokud jste jako my, náruživí elektrocyklisté a jezdíte do poslední chvíle, respektive do prvního sněhu a třeskutého mrazu, a pak si dopřejete krátký zimní odpočinek, dopřejte správnou péči i vašemu elektrokolu.

Připravili jsme pro vás přehled zásadních informací, které potřebujete pro zimní údržbu elektrokola.

Baterie na elektrokolo

Mezi nejdůležitější součásti elektrokola patří jednoznačně baterie. Baterie na elektrokolo je jeho srdce a pokud se o něj dobře nepostaráte, zbytečně bude ztrácet kapacitu a tím zkracovat možný dojezd. Při zazimování vám doporučujeme nabít baterii na 50 až 70 % a uchovávat kolo s baterií v teplotě nad 0° C.

V ideálním případě ji skladujte samostatně při teplotě 15 až 25° C. Při vybité baterii nebo při nabití na 100 % a v mrazech se životnost a výdrž baterie pomalu a jistě zhoršuje a může se vám časem stát, že budete muset koupit novou.

A cena baterie není zanedbatelná částka. Baterii během skladování jednou za měsíc zkontrolujte a pokud klesne hodnota nabití pod 30 % opět ji nabijte na zhruba 60 %. Pokud baterii budete skladovat při nižších teplotách tak před prvním nabitím ji nechte ohřát na pokojovou teplotu.

Případně si můžete pořídit speciální obaly na baterie, které je ochraňují při nižších teplotách.

Očista a mazání elektrokola

Než elektrokolo zazimujete, tak jej omeťte od největších nečistot a následně ho běžným způsobem omyjte. Suchým hadříkem přetřete odpruženou vidlici. Lehce jarová vlažná voda a hadřík, případně houba nebo koště, poslouží k odstranění všech nečistot. Pokud byste tuto údržbu neprovedli, po určité době riskujete například ztrátu matnosti / lesku laku, jeho loupání případně i korozi některých částí.

Posléze použijte správné mazivo na řetězy a případně i na vidlici. Dejte si pozor, ať se jedná o doporučené prostředky! Pravidelné promazávání prodlužuje nezanedbatelně životnost postižených částí.

Pláště

Před dlouhodobý uložením dohustěte kola na tlak doporučený výrobcem duše. Pokud nemáte pumpu s tlakoměrem, tak budete muset odhadovat. Obecně však v každém okamžiku platí, že je lepší mít duše dofouknuté než poloprázdné.

Uložení elektrokola

Ve chvíli, kdy máte správně nabitou baterii, kolo očištěné a promazané, můžete přistoupit k samotnému uložení elektrokola. Pro jeho zazimování je nejlepší suché místo se stálou teplotou nad 0°C. Dobře vám poslouží například garáž nebo dobře zabezpečená kolárna.

Pamatujte však na to, že pokud kolo stojí nehybně několik měsíců, může docházet k nevratné deformaci pláště a duše. Je lepší kolo tedy pověsit na speciální věšák nebo stojan, pokud máte tu možnost.

Kolo jako takové bez baterie samozřejmě vydrží i teploty pod bodem mrazu. Takže pokud budete skladovat kolo ve vymrzlé garáži a baterii zvlášť v pokoji, tak je tento způsob uložení v pořádku. Nicméně doporučujeme i v takovém případě kolo zavěsit.

Věříme, že s našimi radami vám bude elektrokolo dlouho a dobře sloužit.
Jednotlivé kroky jistě zvládnete, ale pokud si netroufáte, tak raději umístěte kolo do servisu, kde vám vše zkontrolují a případně seřídí a vysvětlí všechny další potřebné detaily.

Pokud elektrokolo ještě nevlastníte a zvažujete, jeho přednosti, můžete si jej u nás zapůjčit a vyzkoušet.

Máte otázky?

Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám poradíme.

Zdroje:

Topkolo, Idnes, Hybrid, LEADER FOX