10 + 10 otázek pro výběr elektrokola

6.4.2019

Připravili jsme pro vás vyčerpávající přehled otázek, které jsme rozdělili do dvou skupin. Tu první o 10 otázkách doporučujeme použít každému, kdo se o elektrokolo zajímá a zvažuje jeho výběr. Zbývající otázky jsou určené pro fajnšmekry, kteří si chtějí být 100% jistí svým výběrem.

Rádi bychom zdůraznili, že se jedná o problematiku výhradně týkající se elektromotoru a baterie, tedy nikoli celého elektrokola. O tom někdy jindy.

Výběr elektrokola v 10 otázkách

Výběr horského elektrokola

Zahrnete-li prodejce těmito otázkami, rychle poznáte, zda dotyčný o elektrokole něco ví. Nebude-li schopný vám obratem odpovídat, vyžádejte si někoho jiného. Vyplatí se to.

Zásadní otázkou je, jaké kolo hledáte. My se dnes zaměříme na horská elektrokola určená do terénu. Neřešíme problematiku optimálního městského kola, silničního ani trekového kola, proto pod otázkami naleznete ideální parametry, které odpovídají právě horskému elektrokolu určenému do terénu pro sportovní jízdu. 

 
  1. Baterie – jakou má kapacitu, hodnota v W/hod a jmenovitý proud a napětí
    Optimálně  500W , proud nad 14 Ahod, 36 Voltů
  2. Motor – jaký má výkon standardně do 250 W
    Optimálně 250 W
  3. Motor – jaký má kroutící moment
    Optimální 80 Nm lze i vyšší  90Nm
  4. Ovládání výkonu – kolik stupňů má od minimálního do maximálního?
    Optimální počet režimů je 5
  5. Displej- co všechno ukazuje? Ukazuje dojezd ?
    Nechte si předvést funkcionalitu displeje, čím více údajů, tím lépe. Minimálně by měl ukazovat stav baterie, zařazený stupeň připomoci, rychlost, ujeté km, čas, ...
  6. Motor – má systém walk in? Tedy pomáhá při tlačení?
    Velmi užitečné zejména pro dámy, doprovázející vášnivé cyklisty v nedostupných horských terénech.
  7. Jak má motor řešený přenos kroutícího momentu na šlapací střed - jednokolečko, tác, dvojtác?
    Na trhu je řada řešení a každé má svoji výhodu i nevýhodu, proto záleží na tom, co od kola očekáváte ve vazbě na váš záměr. Pokud je motor osazen malým jednokolečkem (což si může dovolit jen ten motor, který je uvnitř již odpřevodován), má tu výhodu, že se snadněji zařadí správný stupeň. Ocení ho nejen sváteční cyklisti. Nevýhodou  je kratší životnost řetězu a jednokolejka.
    Naopak dvojtác vám dává prostor zapojit váš cit a řadit tak dle momentální situace. Toto rozhodně neocení sváteční cyklista, na druhou stranu se vám výrazně prodlouží životnost řetězu a dvojtácu.
    Pokud se chystáte řádit v terénu a láká vás mokrý terén, bude vás zajímat zabránění nečistot a funkčnost v extrémních podmínkách - což řeší krytování.
  8. Nabíjecí soustava – jak je velká, jak je těžká a za jak dlouho se nabije
    Zde je klíčová váha nabíjecí soupravy a rovněž její velikost. Nechte si ji ukázat, aby jste je porovnali. Ohledně nabíjení se ptejte na čas dobití na 50 % a na 100 % a porovnejte.
  9. O jaký typ a značku baterie se jedná
    Dobrá volba je Lithium – iontová od prestižních obecně známých.
  10. Motor – jak se chová, když dojde baterie
    Zda umí 100% odpojit motor. U levnějších motorů vám motor klade při šlapání za své klade odpor.

Dalších 10 otázek o horských elektrokolech pro fajnšmekry

V krasojízdě otázek o horském elektrokole pokračujeme - tentokrát se jedná o bonusové informace pro fajnšmekry, kteří chtějí výběr ebiku dovést k dokonalosti.

11.    Jak je baterie upevněná na kole – integrovaná, v držáku. Jak je zabezpečená oproti krádeži.
12.    Lze baterii nabíjet na kole i mimo?
13.    Chování motoru v režimu přípomoci a přeřazení na jiný stupeň přehození (cukne, necukne). Vyzkoušejte.
14.    Garance na baterii a motor – jak dlouho, za kolik mi prodají novou baterii, popř. zda zajistí repasování
15.    Nejbližší servis, kde mi kolo opraví. Cena za výměnu destiček, srovnání brzdového desku, výměna řetězu
16.    Na kolik mě přijde výměna zámku baterie, pokud ho ztratím.
17.    Ptejte se na poslední model motoru a baterie. Pokud nedošlo k inovaci, klidně sáhněte po loňském modelu, bývá levnější.
18.    Zda umí prodejce nabídnout odblokování max. rychlosti a za kolik. Poté však nesmíte být oficiálně účastníkem silničního provozu.
19.    Zda lze prodloužit garanci na určité komponenty, popřípadě servisní činnost.
20.    Nakonec se zeptejte na věc, která  nesouvisející přímo s ebikem, a přesto je podstatná – dotaz na brzdy, cenu náhradních destiček, cena za montáž nových a vzdálenost k nejbližšímu servisu. Je dobré volit vyšší řady brzd, vždy alespoň o řady vyšší, než je zbývající osazení kola. Průměr kotouče minimálně 160 mm, ideálně alespoň čtyřpístové.

Úplně na závěr se zeptejte na délku záruční doby. Zkuste dosáhnout na pravidelný servis zdarma po dobu záruky.

Teorii máte. A co zkušenosti?

Než zainvestujete do nového elektrokola, doporučujeme nahlédnout nejen do dalších článků, které vám pomohou s výběrem, ale doporučujeme také víkendový cyklovýlet na elektrokole, který vám prozradí, co od ebiku můžete očekávat. Vždy je v takovém případě lepší, když otestujete kvalitní ebike a zjistíte, jaké možnosti elektrokola nabízejí. Pak už záleží jen na vás, zda se svými požadavky půjdete dolů, nebo zvolíte volbu bez kompromisů. Pro více informací nás neváhejte kontaktovat.

Chci si horské elektrokolo půjčit