Jak správně vybrat dámské, pánské a dětské elektrokolo

24.8.2020

Léto přímo láká k projížďkám na kole. Pokud chcete vyrazit na nějaký delší výlet a ideálně pohodlněji než obvykle, pak možná zvažujete pořízení elektrokola. A ideálně pro celou rodinu. Pak si společně budete moci vychutnávat krásy Česka. Připravili jsme pro vás všeobecný návod, díky kterému snadno vyberete to správné elektrokolo, ať už hledáte pro muže, ženy či děti.

Pokud si před zakoupením budete chtít elektrokolo nejprve vyzkoušet, tak využijte služeb naší půjčovny. Doporučíme vhodné kolo na míru vašim požadavkům.

Cena

Mnoha lidem se zdá cena za elektrokolo příliš vysoká, a když si ho pořizují, vybírají z těch nejlevnějších. Bohužel i zde platí, že člověk není nikdy tolik bohatý, aby si mohl kupovat levné věci. Tím chceme říct, že si zvolíte to nejlevnější kolo, utratíte finance a radost z nového ekola vám nemusí dlouho vydržet. Většinou se jedná o přibližovací stroje, vhodné do města. Pokud budete na takovém kole jezdit často a daleko, stane se, že bude vyžadovat intenzivní údržbu tak často a přestane být výhodné.

Samozřejmě pokud chcete elektrokolo pouze na cesty do zaměstnání, pak vám jistě nějakou dobu bude dostačovat. Jestliže však plánujete ekolo využívat na maximum, určitě vybírejte ve střední nebo vyšší cenové kategorii. Před samotným nákupem se ovšem poraďte s některým prodejcem elektrokol.

Prodejce

S cenou souvisí i samotný nákup ekola. Pro vaše největší pohodlí, klid i jistotu je nejlepší elektrokolo zakoupit přímo u obchodníka. Je samozřejmě možné, že v kamenném obchodě bude stát o něco více než na internetu, ale to má hned několik důvodů. Obchodník vám bude věnovat svůj čas, probere s vámi vaše možnosti, záměry s ekolem a pomůže vám vybrat nejvhodnější stroj. Kolo vám seřídí na míru a budete mít jistotu bezpečné jízdy. Navíc často poskytují garanční prohlídky zdarma a další služby. Při výběru prodejce můžete dát doporučení svých známých, kteří si již elektrokolo zakoupili, případně se orientujte podle dostupných recenzí na internetu.

Někteří obchodníci vám nabídnou seřízení zakoupeného ekola (umožní mu bezpečný provoz) a poslání poštou rozloženého ekola. To si pak můžete snadno složit sami.

Když ekolo koupíte na internetu opravdu levně, je dost možné, že nebude složené ani seřízené. Navíc reklamace bývají záludné. Dávejte proto pečlivý pozor, u koho si elektrokolo zakoupíte.

Typ elektrokola

Typ ekola se určuje podle toho, na co jej budete nejvíce používat. Pokud jen na cestu do práce a zpátky stačí vám levnější model. Pokud plánujete adrenalinové jízdy náročným terénem zvolte, pak zvolte elektrokolo horské. Pro delší vyjížďky s občasnou polní cestou nebo sjezdem využijete nejlépe elektrokolo městské.

Pro dítě je samozřejmě otázkou, jestli už bude dostatečně odpovědné pro zacházení s takto drahým dárkem. Když bude jezdit s vámi, tak můžete zvolit dražší variantu, pro samovolné ježdění s kamarády určitě levnější.

Velikost rámu

Při nákupu na internetu mějte také na zřeteli vhodnou velikost rámu, protože ten je hlavním rozdílem mezi ženskými a mužskými elektrokoly. Správná velikost rámu určuje, jak moc se budete namáhat. Navíc zlepší vaše pohodlí a celkově je zdravější pro vaše tělo.

Pro výběr vhodného rámu použijte následující orientační tabulku. Větší rámy jsou vhodnější pro rekreační ježdění.

Výška postavy (cm) Velikost rámu (cm) Velikost rámu (palce) Jiné značení
160 - 165 42 - 47 16,5 - 18,5 S
166 - 170 44 - 49 17 - 19 M
171 - 175 46 - 51 18 - 20 M/L
175 - 180 48 - 53 19 - 21 L
181 - 185 50 - 55 19,5 - 21,5 L/XL
186 - 190 52 - 57 20,5 - 22 XL

Samozřejmě je i rozdíl mezi mužským a ženským rámem. Dámské rámy jsou obecně nižší a mají také nižší nástup. A obecně dámská elektrokola bývají lehčí.

A pokud si nejste jistí, jestli je nákup tím správným rozhodnutím, tak si elektrokolo nejprve vyzkoušejte. Kola z naší půjčovny si můžete vyzvednout v různých městech České republiky a vyrazit na libovolný výlet. Alespoň zjistíte, jestli je elektrokolo skutečně to, co hledáte.