Jaké jsou výhody elektrokol

5.3.2020

Elektrokola jsou stále více populární. Nejedná se přitom jen o módní výstřelek poslední doby. Elektrokola přinášejí radost z pohybu na čerstvém vzduchu i těm, co už sami sil moc nemají, případně lidem, kteří by chtěli jezdit na větší vzdálenosti, ale nemají čas na potřebný trénink, a tudíž i výdrž. Nicméně výhody elektrokola potěší i sportovce. Člověk se s nimi udržuje fit, jezdí na větší vzdálenosti a pokud si hlídá tepovou frekvenci na úrovni vlastní aerobní hodnoty, spaluje tím tuky.

Přehled výhod elektrokol

Připravili jsme pro vás přehled výhod, které vám elektrokola přinesou.

Podpora při šlapání

Pro všechny, kteří už nemůžou, jsou po nemoci, jedou do protivětru, mají vyšší věk či nízkou kondici, je pomoc při šlapání velmi vítaná. Při jízdě na elektrokole si zvolíte sílu pomoci a díky elektromotoru v kole se dostanete na výrazně vyšší rychlost.

Znáte ten pocit, když už půl hodiny jedete proti silnému větru a jedete tak rychle, že kdybyste šli pěšky, vyjde to nastejno? To vás na elektrokole nemůže potkat. Sílu pomoci elektromotoru při jízdě si volíte zcela podle sebe a svých požadavků.

Dojezd

Dojezd je bezesporu hlavní výhoda pro všechny, kdo by se na kole rádi podívali někam dál, ale tuší, že by nazpět museli jet autobusem. Elektrokolo má podle typu terénu, množství stoupání a podle přípomoci, kterou si určíme, teoretický dojezd až 120 km. Počítejme však reálně okolo 70 km. A pokud se vám baterie při jízdě vybije, tak dojedete do cíle stejně jako na běžném kole. V tomto případě ovšem nezapomeňte baterii opět co nejdřív dobít.

Jízda do kopce

Podobně namáhavá jako jízda proti větru, je i jízda do kopce. Pomalé dlouhé stoupání navíc vezme kus zábavy z jízdy. Díky elektrokolům zvládnete vyšlapat mnohem více kopců a mnohem rychleji a bez větší námahy.

Provozní náklady

Další z výhod, kterou vám elektrokola přináší, jsou provozní náklady. Je pravda, že je potřeba nabíjet baterii, nicméně cena elektřiny vychází přibližně na + - 0,2 Kč / km. Samozřejmě k celkovým nákladům je nutné připočítat opotřebení při provozu, ale to platí i běžných kol, mopedů i aut.

Elektrokola versus běžná kola či mopedy

Jako jeden z nejhlasitějších argumentů proti elektrokolům se objevuje pořizovací cena. Průměrná elektrokola se pohybují okolo 30 000 Kč, což je zhruba dvojnásobek ceny za rozumné běžné jízdní kolo a o něco víc než slušný moped. Samozřejmě všechny tyto věci lze sehnat levněji, ale v takovém případě čekejte kvalitu přiměřenou ceně. Nehledě na to, že na moped musíte mít i povinné ručení a benzín vychází dráž.

Každopádně pro příznivce čerstvého vzduchu, zdravého pohybu a dálkové cykloturistiky, je elektrokolo z dlouhodobého hlediska rozhodně více výhodné než nevýhodné.

Chcete si elektrokolo nejprve vyzkoušet?

V případě, že nejezdíte tak často, aby se vám elektrokolo vyplatilo, můžete si jej také zapůjčit. Budete jej tak mít k dispozici v případech, kdy vyrazíte někam na výlet a nebudete si muset dělat starosti s jeho údržbou.

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat.